De beloftes van het kapitalisme

Het Nederlandse forum voor elk topic dat te maken heeft met het Equal Money System ofwel het Gelijkheids-Geldsysteem
Gebruikersavatar
Martijn
Berichten: 980
Lid geworden op: 09 mar 2009, 17:01
Locatie: Valthermond
Contacteer:

De beloftes van het kapitalisme

Berichtdoor Martijn » 20 okt 2011, 00:10

Wat als 'goed' gezien wordt in het kapitalisme is dat concurrentie leidt tot lagere prijzen. Op de korte termijn is dat wel zo, maar op de langere duur blijven er slechts twee of drie super bedrijven over . Dat zijn degenen die kans zagen de laagste prijs te bereken voor hun producten. De anderen konden daar niet tegenop concurreren en moesten opgeven. En dan gaan die twee of drie hun prijzen verhogen, en vallen er mensen af die kunnen zich de producten/diensten niet meer veroorloven.
Ze maken daar wellicht prijsafspraken over in het geheim. Maar als dat uitkomt moeten ze boete betalen. Je zou verwachten dat de mensen dan het teveel betaalde terugkregen maar dat is niet zo, het geld gaat naar 'Europa' en dan komt het ons allen ten goede.... Maar ze hoeven geen eens afspraken te maken want hee, ze hebben de markt in handen en er is genoeg ruimte voor twee of drie superbedrijven.
En voor zover er nog goedkope producten en/of diensten aangeboden worden is de kwaliteit daarvan, wat je krijgt voor je geld gebrekkig: spullen gaan niet lang mee/functioneren niet goed en diensten zijn zover 'uitgekleed' dat het het bestaan niet voldoende ondersteunt wordt.
Zo ontstaat er een almaar grotere ongelijkheid binnen de samenleving: de mensen die geld genoeg hebben kunnen qua diensten en producten de betere kwaliteit kopen, en dan de armeren die aangewezen zijn op ondeugdelijke goedkope goederen en moeten zien te overleven met spullen waar wat aan mankeert, of met gebrek aan spullen en met onbetaalbare diensten om hun gezondheid of educatie b.v. te dienen.

In het gelijkheids geld systeem wordt ervoor gezorgd dat alle mensen geld krijgen om van te leven simpelweg omdat ze leven. Er moet een waterdichte controle zijn zodat het eerlijk verloopt, de uitreiking van dit geld voor leven. Het kan alleen maar gebruikt worden voor spullen voor levensonderhoud, niet voor luxe spullen. (En als het uitgegeven is dan 'verdwijnt' het, het wordt van de rekening afgeschreven en houdt op te bestaan.) Daarmee kan iedereen alles kopen wat voor het leven nodig is. De bedrijven die deze producten produceren bestaan als dienstbaarheid aan het leven, niet voor de winst. Op zo'n manier kan er een optimale kwaliteit geproduceerd worden die iedereen kan kopen.
In feite is dat het ideaal van het kapitalisme, want geloofd wordt dat door de concurrentie bedrijven zich gaan uitsloven om een betere kwaliteit te produceren en daarmee de concurrent te verslaan. Maar zoals we zagen is dat alleen weggelegd voor de rijken/mensen met geld en niet iedereen is rijk genoeg/heeft geld. En tegelijk wordt geloofd dat concurrentie leidt tot lagere prijzen waardoor 'iedereen' kan kopen. Zo is kapitalisme niet instaat om haar beloftes voor de mensheid waar te maken en gaat het gelijkheids geld systeem verder waar het kapitalisme blijft steken in haar betekenis voor het leven van de mensheid en zorgt voor de vervulling van de twee beloftes, in een zin samegevat: de beste kwaliteit voor iedereen betaalbaar.
Bezoek mij op Facebook: www.MartijndeGraaf1001.facebook.com

Terug naar “Gelijkheids-Geldsysteem”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron