het nieuws

plaats hier wat je zoal tegenkomt in de media
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Martijn
Berichten: 980
Lid geworden op: 09 mar 2009, 17:01
Locatie: Valthermond
Contacteer:

het nieuws

Bericht door Martijn »

'Lo,
het nieuws wordt toegepast als middel om ons te vertellen wat waar is en wat werkelijkheid is en wat voor gevoelens we moeten hebben over dingen die gebeuren.
Zo hoorde ik een nieuwsfragment over de zender: Russia Today, een zender die nogal eens informatie brengt die een heldere kijk geeft op zaken in de wereldwijde samenleving. Het fragment was zo ingericht dat we eerst te horen kregen dat het een propaganda zender is van de Russische overheid, dan een idioot fragment van een interview met een vrouw die beweerde dat buitenaardse wezens een raket van Obama op Iran hadden onderschept en vervolgens een fragment van een verhitte discussie waarin je niemand goed kon verstaan.
Zo, die zender is weer een stuk minder interessant gemaakt voor de mensen.

Als je naar het nieuws luistert of kijkt, vraag je dan altijd af: waarom gaat het hierover, welke mening zit erin verpakt, en waar gaat het niet over in het nieuws...

Een maand geleden of zo ging het over gelekte documenten op Wiki leak, op de radio in het journaal hoorde ik over Amerikanen die getuigen bleken te zijn geweest van martelingen door Iraki's.
In het daarop volgende journaal was er een 'deskundige' aanwezig die zei dat de gelekte documenten gingen over de rol van Iran in Irak ivm martelingen!

En zo gaat het maar door, blijf wakker!
Bezoek mij op Facebook: www.MartijndeGraaf1001.facebook.com

Gebruikersavatar
IngridBloemheuvel
Berichten: 258
Lid geworden op: 28 dec 2008, 00:46
DIP: Ja
Contacteer:

Re: het nieuws

Bericht door IngridBloemheuvel »

Ja, niets zomaar zonder meer voor waar aannemen wat je verteld wordt.

Daar ben ik van overtuigd geraakt door minstens een voorval met de pers in het verre verleden - van een simpel, niet ter zake doend briefje dat op een prikbord hing had de journalist een enkele zin gepakt en uit de context getrokken waardoor het nogal idioot werd en precies paste in het (negatieve) verhaaltje van de journalist.

Zo gemakkelijk is dat om te misleiden en te manipuleren. Zo kijk ik naar het journaal (hoewel ik wel een neiging in mezelf zie om het journaal op NL1 als geloofwaardig te zien - maar zelfs dan nog wordt alles door een gekleurde bril gezien en gedeeld met ons) en ook naar actualiteitenprogramma's enz

Ik heb een blauwe maandag Nederlands gestudeerd en een van de vakken was speciaal hierop gericht - tekst ontleden en zien waar manipulatie plaats vindt. Bladen als de Story (bestaat dat nog :) zijn heel doorzichtig; andere bijna niet. Ook kritisch zijn wanneer het verhaal in je eigen straatje past - misschien juist dan wel :)
Ik ben geen Wie, ik ben Hier
Op Weg naar Leven

Gebruikersavatar
Martijn
Berichten: 980
Lid geworden op: 09 mar 2009, 17:01
Locatie: Valthermond
Contacteer:

Re: het nieuws

Bericht door Martijn »

ja de meeste Nederlanders geloven dat het journaal een betrouwbare informatiebron is.
Maar zoals ik op Facebook al eens aangaf, als voorbeeld, er is sprake van bepaalde misdrijven en rechtszaken die vermeld worden waardoor het lijkt dat de wet gehandhaafd wordt. Maar buiten het nieuws hoorde ik van iemand van de politie vakbond dat er nog meer dan 100.000 zaken op de plank liggen die niet afgehandeld zijn.
Daarnaast is het zo dat de grote misdaad die ons economische systeem is, met vele miljoenen slachtoffers per jaar, nooit ter discussie staat.
Ander punt is 'liefdadigheids' organisaties, waarvan de directies gigantische salarissen en vergoedingen ontvangen, en de managers ter plaatse leven als vorsten inclusief sexueel misbruik van de arme bevolking. Niets is wat het lijkt!
Enige in dat opzicht 'normale' organisatie is het 'leger des heils' waarvan de directeur 13.000 euro per jaar verdient.
Bezoek mij op Facebook: www.MartijndeGraaf1001.facebook.com

Plaats reactie

Terug naar “Interessant Nieuws en Verwijzingen”